Vindelälvsdraget

Dagbok Vindelälvsdraget spårkörning vecka 5,    3-8 februari 1995

 

Deltagare:    Jonas Dahlgren, Lars Fällman, Åke Öbrell, Bert Efraimsson, Bo Andersson,

                     Gunder Granström, Astor Oskarsson, Lena Lindgren

Utrustning:

       1 st Renault Trafic med släpvagn och takräcke

       5 st Ski-doo skotrar från Movac (varav en dubbelbandare - Alpin)
som kördes upp till Ammarnäs med lastbil från I 20 av soldat med grinig flickvän

       Astors skoter + timmerdoningen

       1 st skoterkälke (som åkte upp på släpvagnen i Jeribäcken)

       1 st rulle som Alpinen drog

       Berts skoter fr.o.m. Sorsele

 

Fredagen den 3/2

     Lena och Lars start 11.00 från Umeå med Renault-bussen och släpet (ej övertäckt släp). Hämta Jonas i Vännäsby. Lasta på skoterkälken i Vännfors. Lämna av Lenas hundar, Rubus och Fozzie, på hundpensionatet i Rödånäs. Till Vindeln och plocka upp Astor och Åke. Bytte till Astors släp som är övertäckt. Lasta på Astors skoter, timmerdoningen, rullen och stakkäppar. För att få plats fick vi lasta underredet till timmerdoningen och skoterkälken på taket. Det blev väldans högt (och säkert ganska tungt också). Lena vägra köra detta underliga ekipage som lång väg syntes att det var överlastat (hon hade ingen lust att bli av med körkortet). Åke fick den stora äran istället.

            For upp till Åmsele där vi hade planerat att tanka, men chefen hade gått hem och tagit nyckeln med sig. Precis när vi svängde in dit mötte vi en polisbil som började bromsa in när dom såg oss. Men tack och lov hade dom lessnat och farit när vi kom ut på vägen igen.

            När vi kom till Sorsele skulle vi tanka där på OK. Åke körde fram mot macken - in under taket - och... krasch! Han hade glömt hur högt lastad vi var (ja, det hade alla andra också). Så skoterkälken fick plötsligt lite ändrat utseende, en stor bit av baksidan var borta. Men käpparna låg väldigt bra där skulle det visa sig senare. I alla fall så klarade sig lamporna i taket på OK utan skador, Åke vägra kliva ur bilen, Jonas vek sig dubbel och höll på att skratta på sig, "alla" stod och tittade i taket och tyckte vi lastat lite väl högt. Till slut tog vi oss i alla fall därifrån och for och hämtade Gunder och körde vidare upp till Ammarnäs utan några missöden, en räv som jagde en mus på vägen var det mest spännande som hände.

            Klockan var ungefär 19.00 när vi var framme i Ammarnäs. Det snöade lite lätt och var 6-7 grader kallt.  Bert och Bosse var då redan där och väntade på oss. (De hade tankat 436 liter bensin i Åmsele). Bosse hade blivit tvungen att ta med sin egen bil ända dit upp pga ett "tjurigt" fruntimmer som tog hans plats i lastbilen. Vi for direkt till Ammarnäsgården och åt middag - renskav (pasta till Lena) och pilsner. Sen till stugorna där vi skulle sova. Åke kopplade loss släpet nere på parkeringen - började köra iväg - någonting lät bakom bilen... - fi..a, skrek han. Han hade glömt koppla loss bromsvajern! Möte 20.30 i Lars, Lena, Bert och Bosses stuga. Bruno kom förbi och hälsa på. Han satt kvar och pratade till klockan 24.00. Lars somnade 00.05 - med kläderna på. Lena egen "kuppe".

 

Lördagen den 4/2, -9 ° snöa lite

     Klev upp 6.07 (alltså en försovning med 7 minuter). Fixade frukost själva med det vi fått med oss från Ammarnäsgården i går (inget smör). Iväg från Ammarnäs klockan 8.00 efter att Jonas, Åke, Astor och Gunder låst ut sig. Fick ringa efter en kille som kom och låste upp. Lena körde bussen, Lars körde Bosses bil och de andra skoter.

            Till Kraddsele kom skotrarna 9.20. Allt hade gått bara bra första sträckan. Det kryllade av älgar. I Björkheden tog vi fikapaus 10.15 hos Mats och Birgitta. (Mats var ej hemma - var och titta på en häst.) Lena, Lars, Bert och Bosse kom dit först. Birgitta frågade då efter sina favoritpojkar (!?) Åke och Bruno. Slutade snöa, nu var det ca -4 ° ute.

            Klockan 11.00 körde vi vidare till Gillesnoule. 11.35 därifrån. Det går tungt i konstig snö, men inget badande (än så länge). Bosse körde på en stubbe - skotern tvärstop - Bo träna karate eller nåt sånt, dvs han kastade sig över skotervisiret så det gick sönder. Konstiga övningar!?

            Klockan 11.50 i Hemfjäll tankade vi skotrarna. Start igen 12.10. Lena och Lars gjorde upp eld och kokade kaffe i Jeribäcken. Bosse och Bert kom dit 13.20. De svettiga och trötta, hade haft ett h‑e denna sträcka. Vatten på isen, tungt och jobbigt. Våga ej köre efter stakningen i de två sista vikarna utan höll sig på land istället. Efter Jeribäcken hade det varit opinnat.

            De fikade, åkte upp till bussen och isade av skotrarna lite. Bosse bytte sin sjöblöta overall till en torrare. Kopplade loss skoterkälken och lastade den på släpet istället. Sen så delade dom på en pilsner. Klockan 14.10 kom de andra. Slit och släp! Snabbfika. Åke lite "putt" över att kaffet hade hunnit kallna. Körde upp Alpinen (som Jonas körde) på vägen och försökte bli av med lite is från den. 

            Sen vidare till Grannäs. Där väntade och väntade och väntade och väntade vi på isvägen. Lena träna backning med släpet. Lars for åt Sorsele och handla godis och dricka. Det blev mörkt och vi väntade och väntade. Hörde skotrarna bakom udden. Hörde också röster, det hördes t.o.m. ganska bra trots att det var ganska långt bort. Vad som sades vill jag inte återge här, men det kanske inte är så svårt att lista ut med tanke på att dom (Bert och Bosse och Jonas?) höll på och kämpa där bakom udden i timmar och kom bara 50 -100 meter framåt.

            Vid 17-tiden hörde vi hur det kom några skotrar borti vägen, inte över isen. Nu har dom gett upp alltihopa, tänkte vi. Det var Bert och Bosse som kom. Tidigare hade Lars stoppat en skoterkille som kom efter vägen och bett honom fara bortåt udden för att checka läget, så nu fanns alltså ett spår dit ut. Bert och Bosse körde fram och åter några gånger på det spåret och satte ut käppar.

            Lars for iväg på växlingsgenomgång Sorsele kommunkontor (18.00). Bosse och Lena for upp till Rolf för att höra om vi fick ställa skotrarna där och om han hade någon plats i garaget för Alpinen, så att den skulle få tina upp till i morgon. Det gick bara bra - inga problem.

            Efter 18 kom äntligen de andra - uttorkade av törst (förmodligen  hade dom druckit för lite pilsner i går kväll), trötta, slitna och blöta. Det hade varit mycket vatten (upp till halva vaden) på isen, och de hade kört fast stup i kvarten. Besvärligt, besvärligt!

            Vi parkerade skotrarna och for till Sorsele, till Gästis. Middag blev det klockan 20.00 - kotletter, klyftpotatis, svampsås och pilsner. Jättegott! Sen bjudd Jonas på en omgång pilsner. Detta p.g.a. att han hade en häst som han satsat på och som hade sprungit in lite pengar åt honom. Det måste ju firas.

            Mitt i maten fick Bert meddelande om att gå och ringa hem. När han kom tillbaka sa han det hade uppstått ett litet problem - Alpinen har brunnit upp.... Men det var inte riktigt sant  (som vanligt). Sanningen var den att vi hade fixat en bensinbomb i Grannäs! Men som tur var exploderade den aldrig. Det var nämligen så att bensinslangen på Alpinen som vi fått ställa i Rolfs garage gått sönder, så det strömmade bensin ut på golvet i hela garaget (den var nästan fulltankad). Tydligen hade bensinslangen legat an mot det varma avgasröret. Hä lukt bensin i hela Grannäs! Inte konstigt att Alpinen "dragit så mycket bensin".  I alla fall kunde vi inget göra där och nu. Det var bara att hoppas på att ingen skulle gå bakom garageknuten för att tjuvröka eller nåt sånt.

            Sedan hade vi möte klockan 21.00. Astor övergav oss och for iväg på visit. Jonas höll på att somna där vi satt - ögonen blev mindre och mindre. Vid 24-tiden gick i alla fall jag i säng. Då hade Lars redan gått och lagt sig. Vi delade rum han och jag. Å det gick bra det med, jag tror inte ens att han snarkade - jag sov då ialla fall mycket gott!

 


Söndagen den 5/2, -10 °

     Idag försov sig Bert och Bosse 4 minuter. Upp 06.04 alltså. Frukost 6.30. Iväg 7.00. Hämta en ny bensinslang till Alpinen i en brevlåda någonstans och sedan förbi Åkes verkstad en sväng. Sedan tillbaka till hotellet. Gunder trodde nämligen att han glömt sin telefon där, han hittade den nämligen inte. Men den var inte på hotellet, den var naturligtvis i bilen (slarver!).

            Så till Grannäs (7.50), laga och tanka upp Alpinen. Åkes vantar som legat i bilen över natten, var som isklumpar - omöjliga att få i händerna i. Lars tog över Berts skoter och Lena och Bert for in till Sorsele igen. Bert hämta nå torrvanta åt pojkarna och så hämta vi Bosses bil som stod kvar vid hotellet.

            For och lämnade av skoterkälken vid växeln. Sen tanka vi båda bilarna + fyra dunkar (150 liter). Så upp till Blattnicksele, till Bert. Lämna Bosses bil där, lasta på Berts skoter och for till Torviksele och hämta mer käppar.

            Tillbaka till Sorsele - till växeln, via OK där Bert var in och köpte Sorselechips (till chipsomanen Lenas stora glädje). De andra redan där (klockan 10.40 kom de dit). Fika yoghurt, kaffe, mackor och Sorselechips (mycket knapriga och goda).

            For från Sorsele 11.45. Nu alltså med 7 skotrar! Det var soligt och härligt väder. Lena for förbi OK igen och köpte mer Sorselechips.

            Sen var det fika igen - i Blattnicksele - hos Gördis klockan 14.20 (nu -5 ° ute). Iväg igen 15.05. Än så länge har det gått mycket bra idag. Framme i Torvikssele ca 16.45 (Mikael med), tanka några skotrar och for vidare till Gargnäs. Bert och Bosse kom fram dit 17.15, de andra kom 17.45. Det hade inte varit några käppar utsatta Blattnicksele - Sandsele - Torvikssele.

            Vi installerade oss i Gargnäsboa och gick sedan bort till Grundströms på middag klockan 19.00. Det hade börjat snöa vid 18.30-tiden. Vi fick köttgryta och potatis. "Hem" igen och hade möte 20.30. Dagen körning har flutit mycket bra. Åke och Gunder drack whiskey i ölglas. Åke pracka på oss Råsavändo lotter (alla utom Lars blev lurade). Ve han - om jag inte vinner något!

            Bert övergav oss och for hem till Blattnicksele för att försöka vara trevlig med Jämtlandskusinerna. Vi andra hade en "mysig" hemmakväll. Bosse satt och "knaka" i soffan. Lars halvlåg i stolen och vifta på tårna med fötterna på bordet. Lena drack vin och åt Sorselechips. Astor satt och klia sig på maggen. Åke satt och myste i sina myspyskläder och berättade om surköttet, maggot och fiskodling. Gunder bjöd på lappchips. Jonas tänker bomba Barsebäck. Igår var det kanot - idag var det kanon, sa Lars. Ha, ha, ha.

            Klockan 22.10 gick Astor och borstade tänderna. Klockan 22.45 började Åkes ögon bli så små, så små, men Lars han tog sig en whiskey. Lars gick i säng efter whiskeyn, 23.15. Då tog Åke och Gunder var sin whiskey till. Lena gick strax därefter och la sig, så därför kan icke denna trevliga kväll dokumenteras mera.

 

Måndagen den 6/2, +0,6 ° klart men stormigt

     Upp 6.00 som vanligt. Till Per-Otto och åt frukost. 7.15 for vi från Gargnäs. Lena tog bussen och for ner till Åmsele för att tanka buss och dunkar (371 liter blev det). Ner till Åmsele för att  inhandla två stycken framfjädrar till Astors Lynx. Sen uppåt igen. Det var ganska besvärligt efter vägen pga blåsten som rev och slet i buss och släp.

            Klockan 9.50 hade skotrarna kommit till Vindelgransele och klockan 11.00 till Björksele. Där fick dom vänta en stund innan Lena kom 11.15. Tanka skotrarna.

            Start igen 11.30 från Björksele. Nu med Lars som förare av Bussen och Lena på skoter. Det kändes lite nervöst och stelt att köra skoter, eftersom det var så länge sen sist. Dessutom var det lite svårt att veta vad dom andra förväntade sig att jag skulle göra. Eftersom jag var "ny" så var det inte så lätt att veta hur rutinerna var. Efter ett tag körde jag också ner i djupsnön och fick slita och dra och kämpa för att komma mig upp på spåret igen. Envis som jag är (och en Bilkårist ger aldrig upp), kunde jag ju inte bara sätta mig ner och vänta på hjälp, så jag kämpade på och lyckades också ta mig därifrån. Men som sagt - jag kände mig lite "onyttig" när jag inte riktigt visste vad jag skulle göra.

            Jag körde rätt mycket efter Åke på sin Alpin. Det var rätt kul att se hur han satt där som en kung och vippade på ändan lite då och då för att få rullen med sig dit han ville. Han såg verkligen ut att trivas!

            Men i alla fall - 13.15 kom vi fram till Rusksele. Där fick vi draget till rullen fixad på en fruktansvärt rörig och skitig verkstad. Lena tänkte låna toan, men vände i dörren! Astor bytte framfjädrarna på sin skoter.

            Klockan 15.00 körde vi från Siksele och 16.45 var vi framme i Åmsele. Det har gått bra idag trots att det blåst väldigt mycket, men turligt nog har vi haft medvind. En sak vi lärt oss idag är: lägg inte dina vantar på någon annans skoter. I alla fall inte på Bosses skoter och i alla fall inte Lars vantar.

            Lars hämta oss med bussen och vi for tillbaka upp till Rusksele där vi fick bo i  missionärerna Hans och Hennes hus. I väntan på middagen som skulle bli 19.30 i Blåklockan kopplade vi av med pilsner och glühwien. Det var nu +1 ° och storm ute. Lena klaga på ont i ryggen och i gastummen (som var alldeles röd).

            Bordet som var väldans lågt, blev 20 cm högre med hjälp av en ölburk under varje ben. Jonas ringde hem till farsgubben och beställde mer dricka. Åke beställde en låda calvert...  eller vad det nu var! Lars for iväg på en växlingsgenomgång klockan 19.00.

            Middagen på Blåklockan (som bestod av köttgryta och ris) blev försenad till 20.30 pga Lars möte. Göran F. var där på mötet. Han stanna kvar och pratade en stund, bl a om bangruppens planerade framträdande i Björksele: Valpen i fönstret - fyra danssteg - hopp - vovvov. Vilken syn (fnitter, fnitter)!!!

            När vi kom tillbaka till röhuset efter maten klockan 21.05 var det tyst i flera minuter!? Sen bjöd Gunder på whiskey. Lena drack loranga. Åke och Bert satt och prata i varsin telefon. Lena trött i ögonen redan 21.40. Gunder och Jonas fick träsmak i häcken och satte sig i sängen. Lars gick och duscha 22.30 och kröp sen ner i sin sovsäck 22.55. Lena börja gå i säng 23.00 och då gick alla i säng. (Trodde jag ja).

 

Tisdagen den 7/2, -15 ° klart

     Sovmorgon till 6.30 fast tokarna Astor och Åke hade ändå ställt klockan på 6.15. Hmf! Gjorde frukost själva. Kom iväg från Rusksele 7.45, Gunder lekte stenåldersman på morgonkvisten och försökte fånga Lena i håret.

            Åke fick den stora äran att köra bussen. Först till Åmsele där vi tanka alltihop, 290 liter. Sen vidare till skotrarna.

            Klockan 8.30 var det avfärd från Åmsele. Lena tog bussen och for ner till Vindeln och hämtade 15 buntar käppar. Pojkarna var framme i Ekorrsele 10.10 där de fick vänta på Lena som kom 10.45. Lasta av/på käpparna och vidare direkt.

            Framme Strycksele 11.50. Käpparna redan slut. Bosse tog över bussen och for till Vindeln igen för att hämta ännu fler käppar. Lena tog över Bosses skoter. Idag kändes det bättre och det flöt på riktigt bra med utstättning av Ski-doo band utmed leden. (Tyckte jag i alla fall!)

            Körde till Hjuken 13.15 där vi sammanstråla med Bosse och ytterligare 15 buntar käppar. Pojkarna lasta på käpparna på timmerdoningen och for uppåt igen för att sätta ut käppar där det saknades. 14.20 kom de tillbaka och vi fortsatte ner till Vindeln där vi var 15.30.

            Vi for till Astor och fikade (Astors Ebba var jätteskeptisk mot framför allt Åke och Lars) och diskuterade om vi skulle fortsätta en bit till eller om vi skulle stanna för dagen. Det var -11 ° ute. Vi beslöt att stanna i Vindeln.

            Klockan 16.50 låg alla (utom Lena) i tältsängarna i klubbstugan. Astor for hem för att hjälpa frugan med maten. Bosse, Jonas och Lars gjorde ett försök att få bli ensamna i stugan (de stoppade ner skovärmare i stövlarna).

            Sen var det väntans tider igen. Denna gång på att Jonas pappa skulle komma med det som var beställt (Calvert-lådan och de där). Lars och Gunder sov (nästan i alla fall). Sen när "pappa" kom, så for han och Lars på växlingsgenomgång (19.00). Vi andra for till Astor där killarna bastade, inte Lena för hon ville inte genera dom.

            Lars kom försent till middagen (20.30 istället för 20.00). Middagen bestod av supergod lax, köttgryta, potatis. Veckans helt utan diskussion bästa middag. Helt suveränt gott var det! Klockan 22.50 for pojkarna tillbaka till klubbstugan. Lena fick sova i jättegulligt gästrum hos Astor.

 

Onsdagen den 8/2, -16 °

     Upp 6.00. Lena till klubbstugan och hämta killarna 6.30. Frukost hos Astor (som en hotellfrukost). Bosse hitta inte in i påsen. Gunder tog Jonas ägg och lade sedan koftan i filen. Voffo gör dom på detta vise?

            Start 8.20 från klubbstugan i Vindeln, efter en del strul med Jonas lås på skotern. Berts skoter lämnades där. Bosse tog Åkes Volvo och Lena körde bussen.

            Stanna vid Krycklan och såg när “dom“ kom under bron. Där var det fruktansvärt kallt, säkert en minus 25-30 grader. Lena börja frysa om tårna trots skoterskor.

            Sen till Vännfors och lastade av kälken och hämta en skylt och sen till Vännäsby. Klockan 12.07 kom Lars och Jonas till Vännäsby och 12.20 de andra. Det hade varit opinnat vid Rödåsel. Lars och Gunder slet som djur med borren vid varenda pinnsättning.

            Fika gomackor hos Jonas. Astor tog sedan skoter och timmerdoning och körde hem. Kopplade på Jonas släpvagn på Åkes volvo. Körde upp Alpinen där. På det andra släpet lastade vi två skotrar och for sen in till Umeå till Movac och lämna av skotrarna.

            Tillbaka till Vännäsby. Lasta på rullen (klockan var då 15.00). Upp till Vindeln. Lasta av. Lena och Lars med bussen till Vännäsby via Rödånäs, där vi hämtade två mycket glada leonberger (blodvite uppstod). I Vännäsby körde vi upp skotrarna (från OK) till Jonas, kopplade loss släpet och for sen hem till Umeå.

 

 

Snipp, snapp, snut, så var sagan slut!

 

Tack för en trevlig tur!

 

Vi syns vecka 11

 

 

Lena