Lelionaz Kennel Leonberger2004-02-23   Specialutställningen i Köping 21 februari 2004

Årets första specialutställning gick av stapeln i Köping och hade dragit hela 165 leonberger. Jahn Stääv dömde hanarna och Åke Cronander tikarna.

Jag hade själv inte med mig någon av mina hundar och hade tänkt mig en härlig avslappnad dag där jag skulle sitta och mysa och kramas vid hanhundsringen hela dagen med min favvo-kille Paco. Men riktigt så blev det nu inte :-)

Det blev istället så att jag först ställde Pantas vildbase till son, Petz, i juniorklassen där det var hela 23 hanar anmälda. Han har ju ingen som helst utställningsvana och är väldigt livlig och "unghundsbusig". Så jag vill lova att det var en verklig utmaning. Oj vad jag slet och kämpade. Petz är alltså en lekfull vildbase på knappa året och ca 70 kilo tung!!! Han ville inte stå still. Han drog och ville leka med alla de andra hundarna. Han hoppade och skuttade. Han blev less att stå och vänta i ringen och började i stället skutta och skälla. Svetten bara rann på mig. Men jag lyckades i alla fall få honom att springa hyfsat så att domaren kunde se hans fina rörelser och vi belönades med ett 1:a pris.

Sen när det var dax för konkurrensen var han om möjligt ännu omöjligare. Åskådarna hade nog väldigt roligt åt lilla mig som kämpade där inne i ringen med min stora 70-kilos klump :-) Så när domaren plockade ut de hundar han ville ha kvar för att placera... och Petz var en av dem - gjorde jag en snabb rokad med Maria Gustafsson som tog över Petz koppel och kämpade vidare med honom. Det gjorde hon alldelens utmärkt och Petz slutade på en R-plats med ett ck med följande kritik:

"Utmärkt typ och helhetsintryck. Maskulint huvud. Utmärkt bett. Bra skuldra, rygg och kors. Bra bröstkorg. Bra päls och färg. Stark benstomme. Mycket goda rörelser. Trevligt temperament."

Petz är alltså är efter Fiva's Satchmo och Lelionaz Ursus Ponica Fantastica.

Tack Maria för hjälpen.

Även Åsåfin och Oskar (kullsyskonen till Petz) var anmälda till utställningen, men pga omständigheterna med Kenneth kom de inte.

Sen var det dax för Estrella i tikarnas unghundsklass. Jenny ville inte ställa sina hundar själv eftersom hon hade haft en del kontakt med domarna. Jenny tog alltså utan en sekunds tvekan på sig alla Kenneths uppgifter inför Köping-utställningen när vi fick det mycket tråkiga beskedet om att Kenneth blivit inlagd på sjukhuset (tänker såååå mycket på er Kenneth och Ann-Christin... hela, hela tiden).
Men maken till mer hjälpsam, osjälvisk och omtänksam människa än Jenny får man leta efter... Hon är helt otrolig. Jag är sååå stolt över att få vara hennes vän och kompis. Stor jättekram och världens största bukett rosor till Jenny.

Men i alla fall. Jag ställde alltså Estrella i unghundsklassen och den här gången klarade vi oss utan att blodvite uppstod :-) Vi klarade oss också genom första gallringen... men blev sedan inte placerad i konkurrensen.

Sen fick jag rast :-)
Då fick jag lite tid över att "mingla" bland alla trevliga människor som var där... och jag fick tid att sitta ner hos Inger Marie och Paco en stund. Paco är alltså en i mina ögon en helt underbar leonbergerhane som blivit en av mina stora favoriter. Han är så otroligt trevlig, mysig och läcker. Jag är kort och gott förälskad!!!

Paco ställdes i öppen klass och han blev där 3:a med ck. För mig var han så klart den bästa hanen och jag tycker förståss han borde ha vunnit... men det positiva med det hela är ju att nu måste de ju komma tillbaka till Sverige fler gånger (i jakt på det svenska utställningschampionatet). Ni är sååååå välkommna igen Inger Marie :-)


Nuch Dkuch A Son O'a Lion "Paco"

Dagen började gå mot sitt slut och det var dax för veterantikarna. Där ställde jag Jennys fina gamla tant Jazz (10 år gammal). Jazz blev 1:a med ck... och sedan i tävlan om utställningens bästa veteran blev hon BIM-veteran, slagen av Ginas härliga Tenson (Gep's Big Bear's S.g.t. Pepper) som alltså blev BIR-veteran.

Bäst av alla 165 leonberger (BIR) blev slutligen en systerdotter till Poni. Nämligen Skjaergaardens In Time With Inex som är efter Remröd's Nostalgica on Ice. En jättesnygg tik. Stort grattis Christina!!!

En intensiv men underbart rolig dag gick mot sitt slut. Men det var ännu några timmar kvar tills mitt tåg skulle gå... så jag stannade kvar en stund till och hjälpte till att städa och plocka undan.

Även om det nu inte blev så som jag hade tänkt mig... så är jag jätteglad att jag åkte ner till utställningen. Det är skojigt att få hjälpa till och känna att man kan vara till någon nytta. Tack Mickael och Lisbeth för att ni kom dit med Petz. Tack Jenny för att du är den du är. Tack alla som ställde upp och hjälpte till så att dagen blev så lyckad som den blev. Och tusen tack till Tina och Ola som tog väl hand om mina tjejer medans jag var borta.

Vi syns snart igen.© Lena Lindgren lena@lelionaz.com