Lelionaz Kennel Leonberger


Leonberg 2005

Äntligen blev det av igen. Det var sju år sedan jag var där, och det var 1998 då den Tyska Leonbergerklubben firade 50 år. Det var en helt otrolig känsla att få vara i sin älskade ras hemstad - och att få vara med om utställningen med så många leonberger anmälda (ca 300 stycken). Så trots en lång och jobbig resa (ca 250 mil enkel väg) så svor jag på att jag skulle återvända.

Och nu blev det som sagt äntligen av igen.

Det var egentligen inte alls planerat att jag skulle åka dit just i år. Det började bara med ett litet infall jag fick att jag borde unna mig någonting eftersom jag inte varit iväg på nästan några utställningar alls denna sommar. Kanske jag skulle ta och fara ner till Leonberg, tänkte jag.

Sagt och gjort, planeringen började. Först och främst - fanns det något ledigt rum på hotell Kirchner? Jag var ju ganska så sent ute. Skickade iväg ett mail till hotellet och frågade - men svaret jag fick var nedslående:
"Unfortunately, we have to inform you that we are already fully booked for the weekend 23 to 25 September 2005."
Attans också. Fick jag inte bo på hotell Kirchner så fick det vara. Det är ju en stor del av hela upplevelsen med att åka till Leonberg. "Alla" bor ju på hotell Kirchner. Men efter en stunds mailande med hotellets trevlige ägare Thomas Figge, fick jag till sist det positiva beskedet:
"We do have one more single room without shower available. I would reserve this room for you and you can use maybe the shower in Mrs. Bergdahls room, which will be near to your room."
Yes, yes, yes… svarade jag (efter att ha kollat med Jenny förstås), det är helt ok att jag får ett rum utan dusch - det blir inga problem att duscha inne hos Jenny.

Pust… så var boendet ordnat.

Sen var det själva resan ner. Första tanken var att jag skulle flyga hela vägen ner till Stuttgart (för att slippa den låååånga bilresan), men efter en del funderande kom jag på att man kanske skulle slå två flugor i en smäll och passa på att hälsa på hos Jenny i Skåne samtidigt. Jag hade ju aldrig varit hos henne sedan hon flyttade till det nya huset i Norrvidinge. Dessutom var det ju 11-års kalas för Jazz precis då - vilket jag tyckte skulle vara jätteroligt att få vara med på. Så, efter att fått ok från Jenny att hon hade plats för mig i bilen, blev det bestämt så.

Jag flög ner till Malmö på onsdag förmiddag och Jenny kom och hämtade mig på Sturups flygplats. Onsdagen och torsdagen gick åt till att fara runt än hit och än dit och utföra en massa ärenden som skulle fixas innan Leonberg-resan. Spänningen steg när Jenny fick ett samtal från verkstan där hon hade sin bil på service och dom sa att styrleden var helt nedsliten och att det borde (måste) fixas innan vi kunde dra iväg på någon långresa med den. Efter många om och men och telefonsamtal löste det sig dock till slut och bilen skulle hinna bli färdig innan avresan på fredagmorgon (mer om det i Jennys berättelse, se länken längst ner på sidan).

På torsdag kväll var det så dags för Jazz 11-års kalas. Det var roligt att få träffa alla skånska leonbergerägare (och få ett ansikte på dom som jag inte träffat tidigare, men mailat en del med). Lena H överraskade mig rejält då hon hade med sig present till mig i form av jättefina hundtäcken som hon gjort. Tack för det Lena! Roligast var ändå att se hur skojigt Jazz själv tyckte att det var. Hon gick omkring och myste och mådde gott av all uppmärksamhet hon fick.

Läs mer om Jazz kalas här >>

Kvällen tog dock snabbt slut och Jenny skickade mig tidigt i säng så att jag inte skulle vara så grinig och kinkig i bilen nästa dag. Själv satt hon nog uppe halva natten och jobbade som vanligt.

Vid 5-tiden på fredagsmorgon var vi då på väg. Vi for över Öresundsbron, genom Danmark till Rødby, där vi tog färjan över till Puttgarden och sedan raka vägen ner till Leonberg som ligger strax utanför Stuttgart. Resan gick faktiskt riktigt bra (tack vare trevligt sällskap och vår duktiga chaufför Christer kanske?). Det flöt i alla fall på hur fint som helst hela vägen och vi var framme i Leonberg redan vid 16-tiden på eftermiddagen. Utanför hotellet satt redan ett gäng glada leonberger-vänner och hälsade oss välkomna. Efter att ha checkat in på hotellet gjorde vi dom sällskap. Det var ett underbart fint sensommarväder så det var varmt och skönt att sitta där ute. Senare på kvällen var det (äntligen) dags för gemensam middag inne på hotellet tillsammans med trevliga människor från alla världens hörn. Det är som sagt en stor del av hela upplevelsen med att åka till Leonberg – att bo på hotell Kirchner och träffa alla som man känner, men som man inte träffar särskilt ofta… och minst lika roligt är det förstås med alla nya bekantskaper man gör. Det blev en jättetrevlig kväll som avslutades som sig bör med en hundpromenad (tillsammans med Tone, Christina, Inger Marie m fl och en hel hög med leonberger).

På lördagen hade vi bestämt med Tone och gänget att vi skulle fara till gamla Leonberg tillsammans. Jag, Jenny, Christer och Inger Marie var pigga och alerta och sugna på att komma iväg. Men andra delen av gänget var lite mer morgontrötta av sig, så det blev en del väntan där på morgonen innan vi äntligen kom oss iväg. Men det var ett helt underbart väder - så vi mådde inte dåligt precis att att stå där ute och vänta en stund.

Det var som sagt 7 år sedan jag var där, och mitt minne är i vanliga fall inte särskilt bra, men mitt minne av Leonberg hade verkligen etsat sig fast. Jag kom ihåg nästa allt hur det var och hur det såg ut. Hotellet, vägen upp till centrum (och Leo-Center), gamla stan, den mysiga glassbaren med en hel meny med olika glassar att välja mellan, klubbområdet med klubbstugan.. ja allt fanns där lika klart i huvudet som om det bara var några veckor sedan jag var där sist. Och allt var sig likt. Det såg precis ut som jag kom ihåg.

Vi for alltså for alltså till gamla Leonberg hela gänget på lördagsförmiddagen. Där gjorde vi först den obligatoriska fotograferingen på marknadsplatsen vid brunnen med statsvapnet på "Der Marktbrunnen". Sen gick vi på lite sight seeing genom dom gamla mysiga gatorna upp till Der Pomeranzengarten och det gamla fina slottet. Vi avslutade med en svalkande glassdessert på fiket vid marknadsplatsen som vi lovat efterrättsmonstret Jenny att vi skulle göra (fast vi andra avnjöt nog våra glassar lika mycket vi också :-)

När vi var på väg att fara därifrån mötte vi Brynolf och Helena med Lona. De var på väg till klubbområdet (utställningsplatsen) men var lite osäkra på vägen dit. Så jag, Jenny och Christer beslöt oss för att göra dom sällskap dit eftersom vi ändå tänkt fara dit senare för att förbereda lite inför morgondagen genoma att sätta upp Bamses Bollar tälten mm.

Vi var inte där så länge eftersom shoppingsuget gjorde sig påmint. Det är en annan sak som är obligatorisk när man är i Leonberg... att shoppa loss på Leo-Center. Det är ett jättestort affärscenter där man kan handla allt mellan himmel och jord. Jennys största anledning att fara dit var att hon skulle köpa toalett papper. Hmmmm... fara till Tyskland för att handla toapapper. Ja, ja... vi som känner Jenny borde väl inte förvånas. Men just där på Leo-Center har dom ett speciellt toapapper som Jenny tycker passar så perfekt i hennes nya fräscha badrum där hemma. Så ett antal paket med detta toapapper införskaffades alltså.

Men vi lyckades fylla kassarna med en hel del annat smått och gott också. Så när vi kände oss nöjda och mätta (både i magen och i shoppingtarmen) for vi tillbaka till hotellet.

Där blev vi sittande en stund med några av de andra... innan vi for iväg till klubbområdet igen. Nu var där fullt med folk som vimlade runt och hade trevligt. Brenda, som har LeoBowtique Love of Leos i USA, hade med sig en stor resväska med massor av prylar i. Shoppingtarmen vaknade till liv igen. Vid ett bord intill satt Inger Marie. Vi visste ju att Brenda hade svarta stentavlor med Paco på i sitt sortiment, så jag frågade Inger Marie om hon hade sett om Brenda hade några sådana tavlor med sig i sin stora resväska. Jodå, sa Inger Marie glatt. Hon hade två stycken... och jag köpte båda. Å nej... skit, tänkte jag. Jag hade ju gärna velat ha en sån jag också. Men i nästa andetag säger Inger Marie:
- och jag tänkte att du skulle få den ena.

Ååå så glad jag blev! Tusen, tusen tack Inger Marie för den överraskningen :-)

Dagen avslutades sedan med middag hos "Ungraren", några kvarter bortanför hotellet. Vi var säkert upp emot 50 personer, så två långbord behövdes för att vi alla skulle få plats. Det var så klart väldigt trevlig och mysig stämning och maten var god... men när vi var mätta och belåtna gick vi tillbaka till hotellet för att borsta och fixa hundarna inför morgondagens utställning innan det var dax för nattinatti.

På söndagsmorgonen var det tidig uppstigning för Jenny, Christer och mig. Vi "hängde på låset" till frukostmatsalen och hällde snabbt i oss en kopp kaffe och åt en fralla innan vi drog iväg till utställningen. Det var ju mycket som skulle packas upp och fixas och ordnas med Bamses Bollar innan klockan 9 då utställningen skulle börja.

I år var det 278 leonberger anmälda fördelade på 6 ringar. Vädret var strålande. Soligt och varmt. Ja, i mitt tycke lite vääl varmt faktiskt. Helst höll man ju sig i skuggan. Men det var ändå en helt fantastisk dag. Finns nog inget jag njuter av så mycket som att strosa omkring i lugn och ro på en specialutställning med massor av leonberger (och trevliga leonbergermänniskor) överallt. Det var bara där i början som jag kände mig lite splittrad när jag inte visste om jag skulle titta på tikarnas Jugendklasse, där Jenny ställde Dimma och Tone NeeMee - eller om jag skulle kika på championhanarna som gick samtidigt i en annan ring. Championhanarna drog förstås mest - men det blev en hel del turer upp till Jugend-ringen för att kolla läget där lite titt som tätt. Jugenklassen var stor och det tog måånga timmar för domaren att gå igenom dom 32 tikarna. Så där låg Jenny och Dimma och slöade intill ringen nästan hela dagen - rädd att missa bedömningen om de gick därifrån. Christer skötte försäljningen av Bamses Bollar under hela tiden.

Dagen tog tyvärr slut alldelens för fort. Jag hade kunnat traska omkring där i flera timmar till - eller varför inte en hel dag till?
Men tack vare det fina vädret var det många som dröjde kvar på utställningsplatsen även efter att segraren korats... vilket gjorde att Jenny ville dröja med att plocka ihop Bamses Bollar. Folk passade ju på att shoppa när det inte fanns något i ringarna som drog längre.

Men vid sjutiden plockade vi i alla fall ihop och gav oss iväg. Vi hade bestämt att vi skulle köra en bit hemåt redan på söndagkvällen - för att sammanstråla med Tone, Christina, Inger Marie och gänget på ett mysigt litet hotell ca 2 1/2 timmes körväg från Leonberg, som Birthe och Svend från Danmark hade rekommenderat och bokat rum åt oss på. Trötta och hungriga kom vi fram till hotellet där vi fick en sen middag i trevligt sällskap. Det blev förstås mycket prat och utställningen och hur bra våra Skandinaviska hundar hade gjort det. Till exempel så var ju samtliga placerade hanar i championklassen från Skandinavien. Ettan och/eller tvåan flera av de andra klasserna var också skandinaviska. Vi räknade också ut att bland oss 12 som var samlade där på middagen så hade vi 8 pokaler, en medalj och en titel att fira (och då hade dessutom flera av oss inte ens med sig någon hund).

Det var:
Birthe & Svends Aldibara´s Rebell Dacapo to Leruh, 2:a i Jugendklasse Rüden
Tones Skjærgaardens Squaw of Nee Mee Poo, 1:a i Jugendklasse Hündinnen samt Club-Jugendsieger
Jennys Blizzmajazz Jazzmatazz, 2:a i Jugendklasse Hündinnen
Birthe & Svends Khaima´s Midnight Moreno, 3:a i Championklasse Rüden
Inger Maries A Son O´A Lion, 4:a i Championklasse Rüden
Christinas Aldibara´s Starring Marilyn Monroe, 2:a i Championklasse Hündinnen
Christina & Unnis Aldibara´s Starring Niclas Cage, 2:a i Zuchtklasse Rüden
Tones Skjærgaardens Warm Indian Red, 1:a i Zuchtklasse Hündinnen
Tones Skjærgaardens Crunchy Calabash Nut & Skjærgaardens Crunchy Pecanut, 1:a i parklass
Skjærgaardens kennel, 3:a i uppfödarklass

Inte undra på att stämningen var så glad och uppsluppen där på kvällskvisten :-)

Morgonen efter bar det av mot Sverige - och resan hem gick lika bra som resan ner hade gjort (förutom ett litet stopp på atutobahn då en långtradare fullastad med läsk, öl eller något liknande hade vält med glassplitter över hela vägbanan som resultat).

En snabb-shopping på Bordershop i Puttgarten hann vi också med innan vi klev ombord på färjan till Rødby. Men sen var det raka vägen hem till Norrvidinge där vi var framme vid 6-tiden på måndagkvällen.

Sen flög jag hem till Umeå sent på tisdagskvällen. Kontstigt nog fick jag inte alls plats med allt jag skulle ha med mig hem i min väska, så det blev till att låna en extra väska av Jenny... som jag också lyckades fylla till bristningsgränsen. Dessutom hade jag ryggan + en påse som handbagade med sådant som jag var extra rädd om. Men hem kom jag med alla väskor och prylar hela och välbehållna. Tyvärr var klockan lite väl mycket för att fara och hämta hem mina tjejer som tillbringat dagarna jag varit borta uppe i Vindeln. Men så snart jag vaknade nästa morgon så skyndade jag mig att fara iväg för att hämta hem dom. Saknade dom så klart helt otroligt mycket. Det var nog första gången dessutom som jag varit borta så länge ifrån lilla DD. Men det hade gått bara bra. DD hade väl gråtit och varit lite olycklig första kvällen - men sen hade hon accepterat situationen och busat och haft kul med Perla dagarna i ända (förutom dom stunder hon hjälpt farbror Per på kontoret förståss :-)


Jennys berättelse »

Norrmännens reseberättelse »

Alla resultat »
Leonberg


Från Puttgarden ner till Stuttgart (Leonberg) gick vår färd

Autoban
På väg på autoban i Tyskland

Utanför hotellet
Utanför hotell Kirchner.
Vänner från USA, Canada,
Sverige och Italien

Middag hotell Kirchner
Middag på hotell Kirchner

Dimma hotellet
Dimma utslagen
på restaurangen

Fred & Jenny
Fred Inwood och
Jenny Kennish

Vi
Mor och d... förlåt...
Jenny och jag

Utsikt från hotellrum
Leonberger Straße,
utsikten från mitt hotellrum

Utanför hotellet
Utanför hotellet i väntan
på vissa norrmän

blomstergarden
Der Pomeranzengarten

Inne i klubbstugan
Helena, Brynolf, Jenny
och Brenda i klubbstugan

Paco tavlan
Paco-tavlan

utstallning
Utställningsdax

BamsesBollar
Bamses Bollar

klubbhus_utanfor
Utanför klubbstugan

KeriLori
Karen och Lori kollar in
sortimentet innan stängning

DimmaPokal
Dimma med
sin fina pokal

ToneChristinaPosar
Tone och Christina poserar
för nästa års LeonbergerkalenderTusen kramar till Per och Marlene som är världens bästa reservmatte & husse.

Å tusen kramar till Jenny för trevligt resesällskap, för den underbara tavlan, för trevliga dagar hemma i Norrvidinge.. ja, för allt!!!


Dimma brunnen
Dimma vid brunnen i gamla Leonberg,
Der Marktbrunnen
Jag, Dimma och Christer
Jag, Dimma och Christer

allatrappen
Tone med Basse og Dixie, Christer med NeeMee,
Unni med Niclas, Bimbo, Vita, NamNam, Jenny med Dimma,
Lena med Paco og Glenn med Poci, Stitch og Murri
jennylenatrapp
NamNam, Jenny, Dimma,
Paco och jag

Lena_Paco Lena_Paco_1 Jag o Paco
Gosestund med favvokillen i favvostaden :-)
PacoJagSlottet
Vackra färger
i blomstergården

NeeMeeBasse
NeeMee och Basse i
blomstergården
PacoSitt PacoSlottet
Paco framför slottet

På väg upp
mot slottet
Statspromenad
Sightseeing i gamla Leonberg

Lejon glassbaren
Lejonläger vid glassbaren
Glassmonster
Inger Marie, jag och Vigdis
njuter av våra glasskapelser
Jenny glass
Efterrätts-
monstret
Jenny Dimma LeoCenter
Jenny och Dimma
inne på Leo-Center
kalender
Engelska klubbens
kalender 2006

Camping på klubbområdet
Campingen på klubbområdet
Middag lördagkväll middaglordag Ungraren
Middagen på lördagkvällen hos "Ungraren"

Jenny dimma fin vinkel
Jenny och Dimma
i fin vinkel :-)
JennyDimmaUtst
Här tillbringade Jenny
större delen av dagen
jennyringen
En hedrande 2:a plats
blev resultatet
NeeMee_1a
Tone och NeeMee
knep 1:a platsen
Skjærgaardens
Squaw of Nee Mee Poo
Club-Jugendsieger

Paco2 Paco3 Paco4 Paco
DD's pappa Paco (A Son O'a Lion) undersöks noggrant av domare Guido Perosino

Papyrus Papyrus
Kikhanens Papyrus
V1 Championklasse
Paco 4:a
A Son O´A Lion
V4 Championklasse
Dario_1a
Dario Ensson
Bohemia
V1 Offene Klasse
Dimma_2a
Blizzmajazz
Jazzmatazz
SG 2 Jugendklasse
ToneNamNam
Skjærgaardens
Warm Indian Red
V1 Zuchtklasse

NamNam_Tussa
Tone med NamNam och
Toril med Tussa
springer för Bästa tik-placeringen
Tussa_BOB
Soldronningens
Haugtussa
BOB Club-Sieger
Barney_BOS
Barney v.d.
Johann Adams Mühle
Club Sieger

DixieRestaurang
Avskedsmiddag söndagkväll på Gasthof zum Biber, Motten-Speicherz b. Bad Brückenau
Inger Marie, Unni, Olav, Tone, Christina
Anett, Vigdis, Jenny, Sven, Birthe, Christer
å så Dimma och Dixie förståss...

JennyDimmaBoat
Jenny och
Dimma på
båten hem
BorderShop
Bordershop
Oresundsbron
Öresundsbron...
dvs nästan hemma
Toapapper
Jennys toapapper
inköpt på Leo-Center

Jenny med hundarna
Jenny med Jazz,
Dimma, Estrella & Stina
Lena med hundarna
Jag med samma gäng
jag och tavlan
Den underbara tavlan
som jag fick av Jenny.
Den föreställer alla
mina hundar.


Foton:
Lena Lindgren
Jenny Bergdahl
Inger Marie Hæhre
Tone Mosby© Lena Lindgren lena@lelionaz.com