Lelionaz Kennel Leonberger


Ur LB-Nytt 1 / 2004
(& Leonberger Webzine)
Att spinna garn av leonbergerull

Text: Jenny bergdahl / Lena Lindgren
Foto: Lena Lindgren


Jag vet inte hur många gånger jag har slängt påsar fyllda med hundhår. Jag har sparat och sparat. Tänkt att nu ska jag spara och be någon göra garn av mina leonbergers päls. Men så har jag flyttat mellan lägenheter, hittat dom där påsarna och slängt dom. Och så har jag sparat och sparat igen...

En som också sparar, men som gör något av sina hundars päls, är Lena Lindgren i Umeå.

Lena, Hur gör man garn av leonbergerpäls?

- Man börjar förståss med att borsta sin hund och ta rätt på all ull man får loss, man klipper alltså inte hunden - det är underullen man använder sig av. Det bästa är att använda en hundkarda när man borstar hundarna eftersom jag då kan använda ullen direkt och gå till spinnrocken och sätta mig ner och spinna av "ullplattan" som jag drar av kardan. Men om ullen är tovig och "knölig" (tex efter att ha legat ihoppressad i en påse ett tag) kan det underlätta spinningen om man kardar ullen med vanliga ullkardor först. Och om jag blandar i fårull måste jag använda ullkardorna för att fördela fårullen med hundullen så det blir jämt och fint.

Sedan spinner jag oftast två trådar av ullen och tvinnar ihop dessa två trådar till ett garn. Ibland kan jag göra garnet tre-trådigt men det blir ett väldigt tjockt garn - två trådar räcker oftast.

Sedan tvättar jag det färdiga garnet. Det finns dom som tvättar ullen först - innan dom börjar spinna av den. Men jag tycker att man får ett luftigare/fluffigare garn om man låter fett och smuts vara med när man spinner och tvättar bort det först efteråt.

Hur mycket päls krävs det för att få ihop ett nystan?

- Det beror på hur stort nystan du menar :-) Men man kan väl säga att en leonberger med normal päls ger ungefär 6-7 hg per år. Vill du sticka en tröja går det åt ca 8-9 hg.

Ngn speciell färg som blir finast?

- Nästan alla leonberger ger samma färg på garnet eftersom det är underullen som man använder sig av och den är ju oftast ganska lika i färg oavsett om hundens täckhår är röda, svarta eller gula. Däremot får man ofta en lite mörkare ull från manen på många hundar.

Är den någon speciell typ av underull som funkar bäst?

- Ju längre fibrer på underullen ju bättre. Med långa mjuka fibrer går det alltså att spinna ett rent hundullsgarn. Kortare fibrer kräver lite uppblandning med ull för att ge ett bra resultat.

Brukar du blanda i någon annan ras päls?

- Nej, jag brukar inte blanda i någon annan ras. Leonbergerullen är så otroligt vacker i sig själv med sina skiftningar i lejongult - lejonrött. Däremot kan jag spinna garn av andra raser, och sedan kanske sticka in med någon rand av den andra rasen i leonbergerplagget jag stickar - det kan bli en snygg effekt.

Hur ska man bästa förvara pälsen för att den ska vara i bra skick när man gör garn av den?

- Man får absolut inte förvara ullen i plastpåsar eller andra material som inte kan andas. Ullen är ett levande material som behöver luft. Själv förvarar jag min ull i papperspåsar. Obs att samma sak gäller även för plagg stickade av alla sorters ull, får som hund.

Är det svårt att använda sig av garnet eller blir det precis som vanligt garn?

- Det blir precis som ett vanligt garn, ingen skillnad alls.

Fördelar och nackdelar med leonberger garn?

- Plagg stickade av leonbergergarn blir mycket varma och mjuka - som angora ungefär . Men eftersom hundhåret oftast har ganska korta fibrer (jämfört med ullens längre fibrer) måste man spinna ganska hårt - och det går inte att göra ett tunt garn.

Tvättar man det som vanligt sen?

- Det är förståss handtvätt som gäller, och med ett milt tvättmedel. Man kan också använda hårshampo, diskmedel eller tvålflingor upplösta i vatten (som inte innehåller färgämnen eller parfym).

Luktar det inte när det blir blött?

- Nej det luktar absolut ingenting.

Hur reagerar hundana när du sitter och stickar deras päls? Luktar dom extra mycket på vad du pysslar med?

- Nej, mina hundar reagerar inte alls. Däremot brukar hundar som kommer på besök tycka att det är jätteintressant att nosa och slita lite i ullen som jag har stående bredvid spinnrocken.

leonbergerull

spunnet garn
En spunnen tråd

karda ull garn

leonbergergarn
Färdigt garn

leonbergertröjor

tröja av leonbergerull

Tröja i 100% leonbergerull

spinn av leonbergerhår
Vad har du hunnit med att sticka genom åren?

- Det är mest vantar och sockar. Mycket baby-saker gjorde jag tidigare, typ sockar, mössor och små koftor. Det vart supergulligt och mycket uppskattat av dem jag gav bort dem till (tyvärr har jag ingenting kvar). En kofta av enbart leon-ull har jag gjort, men flera med leon-ull detaljer. Jag har även provat på att tova leon-ull med mindre lyckat resultat. Bollar och nyckelringar går bra att tova ihop (se bilden ovan) - men större saker har jag inte riktigt fått kläm på hur man ska göra.

Vad fungerar leonbergerpäls bäst till för klädesplagg?

- Jag tycker ju att koftor och tröjor blir otroligt snygga med leonbergerull - man får en större yta och ser den vackra skiftningen bättre. Men det behövs ju så himla mycket hår innan man får ihop till en tröja, så det är betydligt vanligare att man nöjer sig med att göra sockar, vantar och halsdukar.

Kliar det inte?

- Nej, inte ett dugg.

Märker en allergiker av det om du står i närheten med en tröja gjord av leonbergerhår?

- Nej, det ska dom inte göra sägs det. Men jag har aldrig provat, så jag törs inte svära på det.

Kan man blanda vanligt garn med leonbergerull eller är det bäst med päls blandat med päls?

- Kan kan man väl alltid - men jag tror inte resultatet skulle bli så lyckat. Men man kan ju sticka med vanligt garn och göra detaljer med ullgarn, så som jag gjort med den vita tröjan med leonbergermotivet som är av leonbergerull.

Håller du på med något plagg nu?

- Nej, Poni som förstörde allt som kom i hennes väg när hon var liten, lyckade även med att äta upp en viktig detalj på spinnrocken - och jag har inte lyckats få tag på den detaljen ännu. Därför har spinnrocken stått oanvänd ett bra tag nu.

Blir det verkligen varmt att t.ex sticka ett par vantar eller fryser man fingrarna av sig i dom?

- Jag har gett bort alla vantar jag gjort, så jag har inga själv, men dom som har fått dom säger att dom är jättevarma.

Hur länge håller plaggen? Slits dom fortare?

Om man sköter plagget väl så håller det precis lika bra som andra ull-produkter. Ingen skillnad
© Lena Lindgren lena@lelionaz.com