Lelionaz Kennel Leonberger


Olivia BIM på Leonbergerspecialen i Täby
4 augusti 2001

Olivia BIM

För 10:e gången satte jag mig i bilen och körde de 65 milen ner till Stockholm för att få vara med på Leonbergerklubbens specialutställning. I år, liksom de 5 sista åren, gick utställningen av stapeln i Täby och 104 leonberger var anmälda.

Hanarna dömdes av Francesca Mavilla från Italien. Francesca är ordförande i den Italienska leonbergerklubben sedan många år tillbaka. Hon sitter också med i avelskommittén. Tikarna skulle ha dömts av Peter Cejnek från Österrike, men han hade fått förhinder så istället dömdes tikarna av Mrs. Rita Sachslehner, också hon från Österrike. Rita sitter i styrelsen i Österrikes leonbergerklubb och i avelskommittén. Hon föder upp leonberger under prefixet del Giardino Degrassi.

Det regnade ett tag på förmiddagen men regnet upphörde och vi fick ett hyfsat bra utställningsväder resten av dagen, visserligen ingen sol - men för hundarna var ju det bara bra.

I öppenklassen där jag ställde Poni var det 16 tikar med. Hon klarade sig riktigt bra och blev till slut placerad på en 2:a plats i öppenkonkurrensklassen.

I Olivias klass konkurrerade 9 championtikar. När domaren plockat ut dom fem som skulle bli placerade - och vi var en av dom, vart jag jätteglad över att vi skulle få en placering.

När vi så sprang där runt, runt i ringen och domaren placerade 5:an, 4:an och 3:a... och jag insåg att det bara var Olivia och Clownie (Olivias syster) kvar att placera - jublade jag över den 2:a plats jag var övertygad om att vi skulle få eftersom jag var så säker på att Clownie skulle vinna (det brukar hon alltid göra).

Olivia
Döm om min förvåning när Rita så till slut, efter att vi fått springa runt, runt och fram & tillbaka och hit & dit, placerade Clownie på 2:a platsen och Olivia som etta!!!
Jag trodde knappt det var sant :-)

Olivia vann även Bästa tikklassen och slutade som BIM.

I topp på hansidan blev det en repris från föregående år. Bästa hane blev nämligen Ch Varpelidens Dick Droste och 2:a bästa hane med cert blev Guldfaxes Euroman Emigrant "Goffe", precis som år 2000. I år blev Goffe dessutom champion och Dick BIR. Stort grattis till Ann och Thomas Johansson, ägare till båda hundarna.

Här är kritiken Olivia hon fick av Rita Sachslehner:
Mdl bone, feminine head, correct eyes, light brown iris, the mask is broken, the underlips are a little loose, the ears are set back but held correct, tail is correct also the top- and underline. She has a very good action in the movement.
1 Chkl ck, 1 Btkl, BIM

Vi hade tagit tältet med oss så att vi kunde sova och bo på utställningsplatsen. Poni och Olivia fick sova i bilen medans jag och Panta sussade gott i tältet. Vi var väl ungefär 20 personer som kom dit redan på fredagskvällen så vi hade det riktigt trevligt och mysigt och vi behövde inte känna oss ensamna.... men tyvärr regnade det en hel del under helgen - vilket ju inte är alltför kul när man bor i tält. Men med tanke på helgens resultat... och att vi hade väldigt trevlig - gjorde det inte så mycket att det regnade och att allt vart blött och fuktigt. Jag var sååååååå glad och lycklig ändå :-)

På kvällen efter utställningen var vi drygt 40 personer som stannade kvar och grillade, umgicks och hade trevligt... men eftersom jag och vovvarna var supertrötta kröp vi in i vår lilla lya ganska tidigt och somnade ganska omgående.Så här mysigt bodde vi....På söndagen var det ztp som stod på dagordningen.
Jag hade stannat kvar enbart för att titta på testet för att jag var nyfiken på att få se hur det gick till. Men eftersom det var flera hundar som hoppat av och det fanns platser över, blev jag övertalad att göra testet med Olivia.

Olivias protokoll, del 1 »
Olivias protokoll, del 2 »


Det var Rita som utförde testet och först vägdes och mättes alla hundarna som skulle delta, både på höjden, längden och djupet. Sedan brukar man fortsätta med den exteriöra delen på alla hundarna innan man går över till den mentala delen. Men eftersom vi var flera som hade lång väg hem och ville fara så fort som möjligt, gjordes både den exteriöra- och den mentala delen på en gång för varje hund så den vart klar och kunde åka. Olivias kullbrorsa Oggy var först ut på plan så vi tittade på honom (han klarade testet utan problem) och sedan fick jag göra det med Olivia, som också klarade allting med glans.

Följande hundar blev godkända:
Berljon Orakade Oggy Orfeo, Lotta Petré
Berljon Ofina Olivia, Lena Lindgren
Skjaergardens Hopeful New Future, Tone Mosby
Guldfaxes Euroman Emigrant, Ann & Thomas Johansson
Gep's Big Bear's Back in Ussr, Peggy Kimse

Sedan påbörjade vi vår långa resa hem vid 12-tiden. Vi stannade till i Sundsvall hos syster yster med familj där vi fick en bit mat och vi gick en promenad med hundarna och fotade lite.

Vid 10-tiden på kvällen var vi hemma i Umeå igen. Trötta men lyckliga.

Tänk.... jag som bara var en hårsmån från att inte åka ner. Jag hade ju sett på väderleksrapporten att det skulle bli regnigt... och Olivia som börjat tappa pälsen och såg rufsig och tufsig ut...

:-)


Alla resultat från utställningenpil
OBS! Klicka på länken två gånger. Dvs först en gång... kom sen tillbaka till den här sidan och klicka en gång till så kommer du direkt till rätt resultatsida!!!

Nedanstående bilder är tagna av Sanna Johansson. Tack Sanna!
Olivia i finalringen
Olivia i finalringen

Final i Täby'
Final i Täby

Grattiskram i finalringen Täby
Grattiskram i finalringen Täby

Olivia BIM i Täby
Olivia BIM i Täby

Olivia i Täby
Olivia i Täby

Poni i Täby
Poni i Täby© Lena Lindgren lena@lelionaz.com